Column Andrea van Langen: Straatverlichting in Andijk blijft zorg

U bent vast bekend met de weigerachtige straatverlichting in Andijk. Recent stelde ik hier namens de VVD opnieuw vragen over aan de wethouder. Uit antwoorden blijkt dat de gemeente de afgelopen 5 maanden maar liefst 56(!) meldingen heeft ontvangen waarvan 10(!) over grote storingen. Dat terwijl veel mensen niet (meer) melden. Kortom: “Het is dweilen met de kraan open”.

De gemeente antwoordt dat hen niets bekend is over gevolgen voor de veiligheid. Mij is bekend dat de verlichting bij het jeugdhonk kapot was toen er daar recent vernielingen werden gepleegd. Mensen die de gemeente bellen geven aan zich minder veilig te voelen. Inwoners zouden er op moeten kunnen vertrouwen dat de gemeente hun veiligheid belangrijk vindt. Dat gevoel blijkt onvoldoende uit de beantwoording van de vragen.

De gemeente  geeft aan dat verouderde SOX verlichting wordt vervangen door LED. Maar dat type verlichting staat vooral in voormalig Noorder-Koggenland en de kern Medemblik, bleek uit de beantwoording van vragen die ik vorig jaar stelde. Waarom  oude lantaarnpalen in Andijk vervangen als het werkelijke probleem in de grond zit? Meteen aan de slag dus? Nee, nog maar eens bij Liander aandringen op het vervangen van verouderde kabels. Dat dit weinig indruk maakt blijkt wel uit de reactie van de accountmanager van Liander in het NHD: “Andijk steekt er niet bovenuit met storingen”.  

Alleen al  daarom zou de gemeente uit principe alle vervolgschade moeten verhalen op Liander. Zodat dit probleem niet meer alleen op het bordje ligt van de inwoners van Andijk. En als die grond dan open gaat, meteen goed kijken hoe de riolering erbij ligt, sommige straten staan bij enige regenval al volledig blank, en nu we toch bezig zijn: glasvezel aanleggen: Andijk 3.0! 

Andrea van Langen, raadslid VVD